Odds guide – Vi förklarar odds och betting

I grunden är odds en siffra som talar om sannolikheten att ett visst utfall ska ske. Till exempel hur stor är sannolikheten att Malmö FF vinner över AIK, eller hur stor chans är det att Finland vinner Eurovision Song Contest? För att beräkna denna sannolikhet använder spelsidorna sig av mängder av statistiska verktyg för analysering och därefter kan de presentera oddsen för dig som spelare. Naturligtvis är det inte manuella personer som sitter och kollar varje marknad utan de här verktygen är framtagna för att just ta fram odds.

SPELBOLAG BONUS BONUS BONUS SPELA
100 kr SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
100 kr SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
Spela direkt SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
100 kr SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
100 kr SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Olika typer av odds

Det finns framförallt tre olika typer av odds; amerikanska, europeiska (decimalodds) och engelska odds. I Sverige använder vi oss av europeiska odds men det kan vara bra att veta hur det andra fungerar om du är på resande fot eller stöter på en kaxig engelsman och råkar sitta på ett bra speltips.

Betting online

Europeiska odds (Decimalodds)

I Sverige och de flesta andra länderna i Europa är det decimalodds som gäller. Det är ett väldigt enkelt system som säger hur mycket du får tillbaka på din insats. Ligger till exempel oddsen på 2,00 och du satsar 100 kronor får du 200 kronor tillbaka (100 x 2). För att beräkna ut vinsten drar du sedan bara av insatsen. I detta exempel får du alltså 100 kronor i vinst. (100×2) – 100 = 100

Engelska odds

I England har man ett annat system och presenterar istället oddsen i bråkform. Dessa odds kallas också för fraktionella odds. De två bråktalen har olika funktioner. Den första siffran är den del du vinner medan den andra siffran är din insats som du måste satsa för att vinna första siffran. Till exempel om oddset är 1/3 måste du satsa tre för att vinna en. Alltså är oddset 1/3 samma sak som oddset 1,33. Detta du tar 1/3 + 1 = 1,33.

Olika marknader av odds

Precis som det finns massor av olika betting bonusar så finns flera olika alternativ när du bettar på odds. Det vanligaste är utan tvekan 1X2. Då spelar du på att hemmalaget eller bortalaget vinner, eller att matchen slutar oavgjort. Det går också att spela Money Line, då räknas resultatet efter eventuell förlängning och straffar. Detta är väldigt vanligt när du till exempel bettar på hockey, amerikansk fotboll eller slutspelsmatcher i fotboll där det inte kan sluta oavgjort.

Att betta på antal hörnor, mål eller kort/utvisning är också populärt. Ofta är det då över/under som du spelar. Till exempel är över 2,5 mål en vanlig marknad i fotbollens värld eftersom 2,5 mål just är snittet i antalet mål. Det går också att betta på målskytt, resultat halvtid/fulltid och mycket annat spännande.

Inför ligastarter, mästerskap eller evenemang är det vanligt med långtidsspel hos oddssajterna. Till exempel kan du betta på vem som ska vinna Premier League eller vilken spelare som gör flest mål i Allsvenskan under en säsong. När det är musiktävlingar som Eurovision Song Contest går det också att placera bets, också på politiska val. Till exempel hade Donald Trump väldigt höga odds inför presidentvalet men han lyckades vinna och de som placerade sina bets på honom gjorde nog en rejäl hacka.

Kunskap är makt i bettingens värld så se till att läsa på så mycket du kan och du kommer öka dina chanser att vinna ganska rejält. Lycka till!