Stryktipset – Omåttligt populärt i Sverige

Pratar man om svensk bettinghistoria är Stryktipset en av de första sakerna som nämns. 20 oktober 1934 hade Stryktipset premiär men på den tiden var det 12 matcher som gällde på kupongen. Samma år som Neil Armstrong blev förste man att gå på månen var också året som Stryktipset gick från 12 matcher till 13. Idag är 13 rätt förenat med respekt och varje vecka omsätts miljontals kronor på den populära och anrika spelformen.

SPELBOLAG BONUS BONUS BONUS SPELA
100 kr SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
100 kr SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
Spela direkt SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
100 kr SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
100 kr SPELAT & C Apply
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Så fungerar Stryktipset

13 matcher från den engelska ligafotbollen utses varje lördag på kupongen. Först och främst är det Premier League som fyller kupongen men eftersom det inte är möjligt att spela 13 PL-matcher samma dag fylls det på underifrån med Championship-matcher. Din uppgift är att tippa vinnaren i matchen, alltså klassisk 1X2-betting.

Det går att gardera sig på vissa matcher, men då kostar det mera. En halvgardering innebär att du kryssat i två utgångar av tre, en helgardering innebär att du fyller i alla tre utgångar och därmed är säker på att få rätt på just den matchen. Du kan läsa mer om detta här. Ju fler halv- och helgarderingar du har desto dyrare blir din kupong men samtidigt ökar du dina vinstchanser också.

Stryktipset finns online

Innan internet ankom gick spelarna till ombud och fyllde i sina kuponger. Tobakshandlarna och ATG-ombuden frodades på lördagar när förväntansfulla sportnördar samlades och lämnade in sina kuponger med hoppet att just denna veckan skulle bli tillfället där de fick 13 rätt.

Idag är det fortfarande vissa som går till ombuden av nostalgiska själ men de flesta fyller i sina kuponger på nätet. Att spela online har många fördelar och majoriteten av omsättningen sker på nätet. Svenska Spel har en gedigen nätsida där det går att betta på Stryktipset men det finns också andra spelsidor som försöker plocka andelar från företaget.

Varianter på Stryktipset

De bästa spelbolagen har insett storheten hos Stryktipset. Intresset är enormt bland svenska-spelare. Därför har en del spelsidor försökt med sina egna varianter på Stryktipset. Till exempel Betsson har tagit fram en 13-matchers-kupong som de erbjuder sina spelare. Men även om andra oddssajter vill roffa åt sig andelar av Svenska Spel, är Stryktipset 85-åriga historia svår att rå på. Svenskarna är ett folk av traditioner och därför fortsätter de flesta att spela hos originalet.

Betta på nätet

Europatipset på casino

I ett försök att nå fler spelare som har intresse av fotboll utanför England, införde Svenska Spel år 1993 Italienska Stryktipset. Det hade exakt samma upplägg som Stryktipset men istället för brittisk fotboll var det endast italienska matcher som gällde. På den här tiden var intresset för italiensk fotboll mycket större än vad det är idag. Efter ett antal år på nacken tappade den italienska ligan i anseende och Svenska Spel gjorde därför om Italienska Stryktipset till Europatipset. Istället för bara italienska matcher samlade spelsidan matcher från Europas toppligor som Bundesliga, La Liga och Ligue 1. Då nådde man helt plötsligt nya spelare med intresse för andra ligor och slapp också fylla på med matcher från ointressanta Serie B. Konceptet blev snabbt succé och även om den inte nått upp i samma status som Stryktipset är det många som lirar på Europatipset.